Lang lang gelden stond hier…..

Roosendaal bevindt zich in Sint-Katelijne-Waver, 5 km ten noorden van Mechelen, op de grens met Walem. Dit domein langs de Grote Nete beslaat circa 17 hectare en is op het Gewestplan ingekleurd als natuurgebied en deels zelfs als natuurreservaat.

Sinds 1967 is het ook een beschermd landschap. Dat alles wordt nog mooier dankzij de aanwezigheid van diverse beschermde monumenten: het zogenaamde Pesthuis (16de eeuw), het Poortgebouw en het Koetshuis (18de eeuw), de IJskelder (vermoedelijk 19de eeuw). De meeste historische gebouwen zijn recent gerestaureerd.

Het eeuwenoude samenspel van natuur, landschapsinrichting en bouwkunst, maakt Roosendael vandaag tot een fascinerende belevenis. Dat geldt zeker ook voor het 19de-eeuwse landschapspark met zijn indrukwekkende, algauw 160 jaar oude bomen, waaronder de twee dikste platanen in België.

Ook is Roosendael tot in het buitenland vermaard om zijn collectie ‘stinsenplanten’. Dat zijn – vooral bloeiende – planten die zich lekker thuis voelen op plekken met een langdurige bouwgeschiedenis. ‘Stins’ is namelijk Fries voor ‘stenen huis’. Sommigen beweren dan ook dat je de contouren van de verdwenen abdij zou kunnen aflezen als je stinsenplanten in kaart bracht. De nog bestaande fundamenten zouden immers voor de kalkrijke bodem zorgen waarvan stinsenplanten houden.

Te midden van dat prachtige park vormen het Koetshuis en het Landhuis de kern van het verblijfscentrum.

Advertisements

11 thoughts on “Lang lang gelden stond hier…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: