Een eeuwenoud beukenbos

Vertrekkend vanuit de dorpskom  van Ranst zien we hier een oude originele stal van de schapenboer en gaan verder naar Het zevenbergenbos.

oude originele stalZeer oude originele stal
een echt wonderDit had ik nog nooit gezien massa’s paddenstoelen komen zomaar te voorschijn uit de stam van een levende boom en bedekken de stam van onder tot boven.Dit zijn sombere honingzwammen .De gewone honingzwam kende ik wel maar deze soort niet.

beukenbos
Heel eventjes komt de zon piepen en veranderd het bos in een oplichtend sprookje met dik bladertapijt op de grond

parse knoopszwam

Een opvallende paddenstoel is de paarse knoopzwam in de vorm van een kom met afgeplat bovenoppervlak.Hij wordt later licht paarsroos en holler of zelfs purperrood. met gelobde rand. De geleiachtige vrucht groeit op rottende hout van beuk maar af en toe ook eens op den

gemengd loofbos

Het is een oud bos dat vroeger tot het kasteel behoorde.Overwegend begroeid met beuken en af en toe wat rodondendrons en veel braambessen in de onderbouw.

n 3


Dit zijn  tepelsatijnzwammen

blaadjes bedekken water gracht

Ik schrok even op van iets klein en donker dat onder de natte bladeren te voorschijn kwam. Ben niet bang van kikkers maar  werd verrast door dit onverwacht vinnig exemplaar.In normale omstandigheden gaan kikkers in winterslaap in okober .Ze graven zich  in de modder  van beken in of leven in putjes onder een dik pak afgevallen bladeren.

 

boompaddestoelen
In het beukenbos is een hele stam begroeid met heel speciale paddenstoelen ze groeien uit de stam,hebben allemaal een steel en een afgeplatte hoed.Het zou om de doolhofzwam gaan

woonhuis
Woonhuis van de boer

stilleven
Een heel leuk stilleven
reuzen van bomen
Het domein is verzadigd met prachtige dreven

omgevallen paddenstoeltje

Spijtig maar soms worden paddenstoeltjes verwoest door kinderen of loslopende honden .Hier moet dringend aan opvoeding en sensibiliseting gedaan worden.Op natuur moeten we zuinig zijn zodat anderen er ook van kunnen genieten.

hier stond vroeger kasteel
Op de plek van het vroegere kasteel werd opnieuuw gebouwd.Hier verbleven zusters van “Het convent van Bethlehem”.Men kan hier komen bezinnen.

Advertisements

16 thoughts on “Een eeuwenoud beukenbos

 1. Wat een leuke serie en weer wat geleerd over de winterslaap van de kikker.
  Die tegen de boom zijn toch elfenbankjes?
  Een hele mooie serie van een wel heel mooie natuur en het stilleven schiet er boven uit. Pracht foto zoals ook het viertal.
  Fijn weekend

  Liked by 1 person

 2. Dit blog bericht bevat wondermooie foto’s maar voor mij ook héél interessante informatie. Dank je Marylou. En toch vind ik het moeilijk om deze mooi te vinden: de paarse knoopzwam.

  Liked by 1 person

  • Het zevenbergenbos ligt in Ranst.Achter de dorpkom loop je door de dreef men komt voorbij de plek waar vroeger kasteel Zevenbergen stond.Het werd herbouwd en toen verbleven er zusters die hebben nu alles overgegeven aan een VZW en men kan er gaan bezinnen.In het bos ligt ook nog een grot waar men kan gaan bidden.

   Like

 3. Vernielde paddenstoelen komt ook vaak door de zogenaamde natuurliefhebber die het belangrijk vinden om ze om de duwen of plukken voor een foto van de onderkant.
  Dat zie ik regelmatig gebeuren maar een spiegeltje meenemen om middels deze de onderkant ter fotograferen vinden ze weer te lastig.
  Ach ik moet me er gewoon niet meer boos om maken.
  En lekker genieten van je mooie serie foto’s.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: