Lekker en gezond

Op wandel in de Ardennen kwam ik hier en daar nog een vergeten bosbes of myrtilles tegen.Als ik enkele weken vroeger was geweest ,had ik hier zakken vol bosbessen kunnen plukken. donkerblauw vol vitaminen en  antioxcidanten  om zo te eten of voor het bereiden van heerlijke confituur.bosbessen
Ze groeien aan struiken die groen blijven maar af en vindt men ze na het seizoen aan kale takken en dit vond ik wel heel fotogeniek
Weetjes:
-Kolonisten in Amerika gebruikten bosbessen om grijze verf te maken.;
-Bosbessen staan bovenaan in de top 40 van groenten en fruit met de meeste antioxidanten.
-Schotten noemen ze “blaeberries”
– Engelsen “hurtleberries” of “blueberries”.
-Fransen noemen ze “bluettes” of “myrtilles”,

Advertisements

7 thoughts on “Lekker en gezond

 1. Dank, ik kende enkel de namen “bluettes” en “myrtilles”. In de Vogezen heb ik echter ook kennis gemaakt (jààààren geleden) met aanplantingen met “bluettes”; de bessen waren een stuk groter dan deze die je in de natuur kunt vinden.

  Liked by 1 person

 2. Een vraagje Marylou. Vroeger plukten wij ook bessen (en ander wild fruit) tijdens onze wandelingen in de Ardennen. De laatste jaren deden we dat niet meer, we waren op onze hoede na de waarschuwingen dat je beter geen vruchten meer plukt die dicht bij de grond groeien, omwille van …. Is deze voorzichtigheid gerechtvaardigd en zo ja, waarom?

  Liked by 1 person

  • Die voorzichtigheid is echt geen fabeltje.Bessen die onder de 50 cm groeien kunnen besmet zijn met de vossenlintworm waarmee 50 % van de vossen in de Ardennen en ook in Frankrijk zijn besmet.De eitjes bevinden zich in de uitwerpselen of vacht van besmette vossen ,honden en katten.Kunnen ook verspreid worden door de wind en de regen.Komen ze recht op paddenstoelen herfstvruchten dreigt er gevaar.Mensen kunnen besmet worden door besmette vossen,honden of katten aan te raken en ongewassen laag groeiend bosfruit te eten.Zie je bosbessen,frambozen,braambessen staan eet ze dan niet ongewassen als ze lager dan 50 cm staan.ook tamme kastanjes die op de grond liggen kunnen besmet zijn.Dus na kastanjes rapen of in de natuur rondsluipen.Was je handen voor je een boterhammetje eet.Zorg dat je geen eitjes van deze lintworm naar binnen krijgt.Handen goed wassen en fruit thuis goed wassen.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: