Chinese wolkrabben op de rijweg

chinese wolkrabben op de steenweg voor mijn huisChinese wolkrab heeft juist de rijweg over gestoken en werd geraakt door auto
dsc01168

Ze werd naar de parking naast de baan gekatapulteerd.Ze is gewond zie gele brij rond oogdsc01166

Ze verlaten september ,oktober het water en gaan met duizenden naar de zee om er te paren en keren dan terug vanuit de zee,de Schelde naar onze rivieren en vijvers

Even later komt ook uit de pooit gele brij en sterft de krab.Ze verlaten de rivieren op trek naar de zee om zich voort te planten.Soms kruipen er ‘s avonds massa’s krabben door Het stadje Lier maar ook un Geel en Aarschot zijn ze dan op straten ,tuinen en op wegen te zien.Ze kruipen met gemak over hoge muren en op terassen in de hoogte.

Dat onze waterkwaliteit fel verbeterd is bewijst de populatie krabben aanwezig in onze rivieren en poelen.Ze leven zowel in zoet als zout water. Dit is het goede nieuws. Anderzijds is het natuurlijk niet leuk om ze in je huis of tuin te vinden. Ook al zijn ze dan onschadelijk voor de mens.Onschadelijk zien ze er nochtans allerminst uit wanneer ze hun scharen rechtzetten om zich te verdedigen. “Wees gerust, ze zullen je vinger zeker niet afbijten”

 

“Bouw er een muur rond en ze kruipen er over. Ik bedoel, ze zijn zo sterk dat ze alles overleven. De enige manier om ze op grote schaal te vangen, zijn fuiken plaatsen. Speciale krabbenkooien in ijzer. Anders bijten ze zich een weg naar de vrijheid.

“Zitten ze in je tuin en wil je ze vernietigen zonder er met een voorhamer op te slaan, steek je ze best in de diepvriezer. Dan sterven ze een vrij pijnloze dood.”

 

Wolhandkrabben zijn echte veelvraten. Geraken ze gevangen in visnetten, mag de visser er zeker van zijn dat hij die dag een pak minder opbrengsten heeft. Vooral de palingvisserij is de krabben liever kwijt dan rijk. Maar niet alleen het visbestand wordt bedreigd, de krabben ondergraven ook rivieroevers wat op termijn tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

 

Advertisements

2 thoughts on “Chinese wolkrabben op de rijweg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: