Ruïne priorij Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon

Op vraag van Jan plaats ik de foto’s op dit blog zodat men ze in grote uitvoering kan bekijken.

 

ruïne priorij

Een wandeling in Grobbendonk bracht me bij de ruïne van de priorij Onze-Lieve-Vrouw-Ten-troon.Een priorij van hoogstaand geestelijk en cultureel goed.Ze werd gesticht in 1414 door ridder Arnold van Crayenhem en zijn vrouw Johanna van Steyvoort.
ruïne priorij 2
Het klooster werd gebouwd op Hulsdonk op de oude weg van Grobbendonk naar Herentals en behoorde tot de Windesheimerorde.Er kwam nieuw bloed na de vernietigingen en plunderingen van1572-1579 maar het definitieve verval kwam er met de Franse revolutie
Ruïne Grobbendonk
Zo bleef de priorij achter als ruïne.Het grootste deel is in privé bezit nu maar het oostelijke deel werd gerestaureerd en is toegankelijk voor publiek en de wandeling  werd naar deze priorij genoemd.
ondergronds

De trap leidt tot een ondergrondse ruimte die is afgesloten door een ijzeren poortje en is niet toegankelijk.De grijze stenen zijn gedenkplaten van de begraven religieuzen.Nadien was het goed in gebruik als hoeve en de kerk werd als schuur werd ingericht in 1898 brandde ze af maar werd van de sloop gered omdat Kanunnik Floris Prims ze aankocht in 1931 en aan het aartsbisdom Mechelen schonk.In 1992 werd ze geschonken aan de gemeente Grobbendonk een jaar nadien werd met opgravingen en de restauratie van de ruïne gestart.
ingang ruïne

U ziet hier de ingang naar de gerestaureerde ruïne
Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon

De overige gebouwen rond de gedeeltelijke gekasseide binnenplaats en de restanten van de voormalige priorij zijn in privé bezit.Er werd begraven tot 1506 want dat kon ik lezen op de stenen in het grasveld.

Afbeelding onze Lieve-Vrouw-Ten-Troon.

Een mooi stukje opgewaardeerde geschiedenis.

Advertisements

6 thoughts on “Ruïne priorij Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon

  1. Mooi, Marylou, het mag dan wel niet echt een ‘natuurplekje’ zijn, het is wel een bijzonder plekje. In dit formaat komen de foto’s net wat beter tot hun recht. En dat verdienen ze, zoals ik op je andere blog al schreef. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: