Lier en het land van Pallieter

Vertrekken in de stad en zo wandelend naar de polder van Lier en het land van  Pallieter

beeld van Pallieter

Felix Timmermans  had hem beschreven als een figuur met de handen in de zakken kijkend naar de hemel;een echte levensgenieter en een symbool voor de Lierenaar.Het bronzen beeld staat op een grasplein over het park.

kunstsmid Van Boeckel

museum Opsomer-Timmermans

Vandaar ging het langs het beeld van “Van Boeckel een kunstsmid,verder langs het  Timmermans-Opsomer museum waar een uitgebreide collectie boeken en tekeningen kan geraadpleegd worden die Lier hun culturele uitstraling geven en waar ook de Smidse van de kunstsmid te bekijken valt.

brug over de werf en

Zimmertoren

Langs de brug over de Nete naar de Zimmertoren met zijn klok met 13 wijzerplaten aangedreven door  een moederuurwerk en wereldberoemd om aan het einde van het plein

Gevangenpoort

De Gevangenenpoort te bewonderen ,een stadspoort uit 1375 die deel uitmaakte van de binnenste stadsomwalling  en zo verder naar het begijnhof

Sint-Margarethastraat

Het Lierse Begijnhof ontstond in 1258 en is een volledig ommuurd stratenbegijnhof met 162 huisjes gelegen in 5 straatjes.

Sint-Margarethakerk

Een pracht van een Sint-Margaretha kerk (1664 )in Vlaamse barok met de bovengevel in Rocco-stijl

Sint

hemdsmouwke
Hemdsmouwke
hoek pompstraatje
Hoek pompstraatje
grachtkant
Grachtkant

met een hoofdstraat en 4 andere  kleine straatjes waarvan een erg smal straatje met knik dat daarom hemdsmouwke werd genoemd en de grachtkant met allemaal  eenvormige  huisjes.

achterzijde grachtkant

De zilveren knoop

In het gras aan de Nete (een getijde rivier met eb en vloed) een  platte steen.Dit punt heet”De zilveren knoop”de tekst er op komt uit het boek”Schoon Lier” dat Timmermans schreef.

Sasbruggetje

Langs de Nete dijk komt men aan het Sasbruggetje (1880 ) een waterbouwkundig kunstwerk waar we tussen afgeronde brughoofden 3 segmentbogen zien .Over het bruggetje komen we in de Lierse polder met natuurgebied “De Zakken”

Nete dijk
overstromingsgebied

Nadien wandelen we op de overloopdijk in het gecontroleerde overstromingsgebied.

Anderstad en schouw melkerij

Op de overzijde duikt de schouw van de vroegere melkerij op waar zich overblijfselen bevinden van Anderstad,een oude burcht.

Hof Van Ringen

In de verte zie ik  aan de rechterkant “Het hof van Ringen in 1849 gebouwd door de familie Berckmans-Van den Brande.  Het kasteel werd grondig gerestaureerd in 1996.Op die plek aan de Nete had in WO I de slag aan de Nete plaats.

dijk Nete
Waterschrans

Schapen op de dijk

storm op komst

1 man trotseert het rotweer

Langs de Waterschranshoeve terug naar de stad waar we door gietende regen de wandeling moeten stoppen.Het vervolg hebben jullie dus nog te goed.

Advertisements

3 thoughts on “Lier en het land van Pallieter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: